Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μαζί με τους συνεργάτες του Άννα Παπανικόλα, Λίνα Παπαδάκη, Γιάννη Μισουρίδη, Άννα Μαρία Λάμπερτ, έζησαν 3 ημέρες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείου της Ιερά Οδού, το 4ο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, και άκουσε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων του. Ήταν η πρώτη φορά που κάμερα τηλεόρασης, μετά από ειδική άδεια από το υπουργείο Υγείας, κινήθηκε ελεύθερα στους χώρους του Δρομοκαϊτείου.

Στην εκπομπή μεταξύ των άλλων, παρουσιάστηκαν οι εξής 7 ιστορίες:

– Του Μάκη που έχει μια κόρη 14 ετών, παίζει κιθάρα, γράφει μουσική και από το 1997 έχει νοσηλευθεί 7 φορές.

– Της Αθανασίας, κόρη ταγματασφαλίτη που δηλώνει αριστερή και διαβάζει μόνο γυναίκες συγγραφείς (Λιλή Ζωγράφου, Διδώ Σωτηρίου).

– Του Μανώλη από την Κρήτη που είναι 47 χρόνια στο Δρομοκαίτειο. Έχει ζήσει το μαρτύριο του ηλεκτροσόκ αλλά τώρα μένει σε έναν από τους ξενώνες του νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας.

– Της Άννας που δεν βγαίνει ποτέ από το δωμάτιό της, δεν έχει κανέναν να την επισκεφθεί και κάθεται μόνη αλλά καλοχτενισμένη στο κρεβάτι της.

– Του Σταύρου από το Περιστέρι που ονειρεύεται ταξίδι με μηχανή τσόπερ στην Αμερική, χωρίς γυναίκα, παρέα με τον Χριστό και την Παναγία.

– Της Μαρίας και του Θοδωρή, που γνωρίστηκαν στο ψυχιατρείο και περιμένουν την άνοιξη για να παντρευτούν.

– Της «ωραίας Ελένης» που ζει σε έναν κόσμο ροζ, με έναν φανταστικό αρραβωνιαστικό, σε ένα φανταστικό σπίτι.

Στην εκπομπή επίσης μίλησε η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Παν/μιου Φωτεινή Τσαλίκογλου η οποία επιχείρησε να απαντήσει στα 5 ερωτήματα της τρελής λογικής.

Φωτογραφίες
η πολιτεία των τρελλών 049
Η πολιτεία των τρελών 006
Η πολιτεία των τρελών 034
Η πολιτεία των τρελών 055
Η πολιτεία των τρελών 061