Πώς γκρεμίζεται το στερεότυπο του ανέμελου Ζορμπά που πίνει, φιλοσοφεί και  χορεύει;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Ρίκα Βαγιάνη από Αυστραλία, τη συγγραφέα και καθηγήτρια της αμερικανικής ιστορίας Σώτη Τριανταφύλλου από τη Νέα Υόρκη, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα από το Παρίσι καθώς και τους Γιώργο Χατζημαρκάκη, Γερμανό Ευρωβουλευτή και Δημήτρη Παπαϊωάννου, δημιουργό της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Με αφορμή την καμπάνια Ελλήνων επιχειρηματιών «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα» (Give Greece a Chance) μέσω ολοσέλιδων καταχωρήσεων στον ξένο τύπο, ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά τον Γιάννη Ολύμπιο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της V+O που ανέλαβε τον συντονισμό του εγχειρήματος και τον Πίτερ Οικονομίδη, τον ομογενή γκουρού του μάρκετινγκ που αναζητεί το νέο σύνθημα της εποχής.

Μια κουρασμένη χώρα, προδομένη από τους ηγέτες της, με το καλό κρυμμένο ή κυνηγημένο.
Πώς κάνεις ξανά ποθητή αυτή τη χώρα στο εξωτερικό; Και πρώτα από όλα πώς την κάνεις ποθητή στους πολίτες της;
Η απαισιοδοξία στοιχίζει φθηνά. Φθηνότερα ίσως από την αισιοδοξία, σημειώνει σοφά ο Κωστής Παπαγιώργης. Πόσους μήνες όμως, πόσα χρόνια θα κλαίμε ή θα μαλώνουμε πάνω από το χυμένο γάλα; Πότε θα αποφασίσουμε να γίνουμε αυτό που θέλουμε να θαυμάζουν οι άλλοι σε εμάς; Εκτός αν έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα γεράσουμε σε μια χώρα που μουντζουρώνει συνεχώς την εικόνα της, δηλαδή τον εαυτό της.

Περισσότερα
Φωτογραφίες
Ρίκα Βαγιάννη
Πίτερ Οικονομίδης
Νίκος Αλιάγας
Γιάννης Ολύμπιος
Δημήτρης Παπαΐωάννου
Σώτη Τριανταφύλλου
Γιώργος Χατζημαρκάκης