Ο Παναγιώτης είναι από το παλιό Φάληρο. ποτέ δεν του έλειψε τίποτα. τα τελευταία χρόνια το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η δόση του. έκλεβε και πήγαινε από δίκη σε δίκη. ένα πρωί οι γονείς του τον έδιωξαν. Η Ιφιγένεια είναι από την Πάτρα. Οικογένεια μεταναστών. δούλευε νύχτα, κοιμόταν ελάχιστα και έκανε πράγματα που δεν θέλει να πει. ένα πρωί οι γονείς της την έδιωξαν. Τον Απρίλιο πήραν το καραβάκι για τη Σαλαμίνα. Ο καθένας χωριστά. 53 ναυτικά μίλια για να συναντήσουν το Νόστος.

Στην Ισπανία πρόσφατα αποφάσισαν να χορηγήσουν δωρεάν ηρωίνη στους παλιούς χρήστες που δεν μπορούν να απεξαρτηθούν. όλοι ψάχνουν μία λύση. Ο Νόστος είναι στεγνό πρόγραμμα δεν χορηγεί ούτε μεθαδόνη ούτε χάπια. Τα παιδιά πρέπει να τα καταφέρουν μόνα τους. τα ναρκωτικά, το σεξ και η βία δεν έχουν θέση εδώ.

Η περήφανη βίλλα του Νόστου στα σελίνια της Σαλαμίνας στέγαζε κάποτε το σπίτι της οικογένειας Σωτηροπούλου. Βιαμάξ δηλαδή. Η οικογένεια έχασε το γιο της από ηρωίνη και το σπίτι παραχωρήθηκε μήπως και σωθούν άλλα παιδιά. τα 42 αγόρια και τα 6 κορίτσια που ζουν στο Νόστο προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Πειραιώτες που δεν έχουν βγάλει το λύκειο με χέρια σημαδεμένα, παιδιά που ζούσαν σε παγκάκια, σε πλατείες, σε σκοτεινά στενά.

Ο Παναγιώτης και η Ιφιγένεια έχουν κλείσει 8 μήνες εδώ μέσα. Στην αρχή ήταν σφουγγάρια, ρουφούσαν ότι υπήρχε δίπλα τους. μετά κλείστηκαν στον εαυτό τους για να πάρουν δυνάμεις για την τελική προσπάθεια. και τώρα είναι κοράλλια, όπου νά’ναι πρέπει να φύγουν. θα σωθούν; ένας στους τρεις θα σωθούν θα σου πουν οι παλιότεροι. Ένας στους τρεις θα ξαναπροσπαθήσει.

Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις την πρέζα είναι η πρωινή δουλειά στη φάρμα. Στο Νόστο τα παιδιά τρέχουν για να μη σκέφτονται. χωρίζονται σε ομάδες και κάνουν όλες τις δουλειές της κοινότητας. Καθαριότητα, κουζίνα, προμήθειες, μαθαίνουν να φτιάχνουν κοσμήματα, να χειρίζονται υπολογιστές. κάποιοι γίνονται ναυαγοσώστες.

Αυτές τις μέρες ο Παναγιώτης και η Ιφιγένεια θα πάρουν το καραβάκι της επιστροφής. Θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα του Πειραιά. Θα γίνουν ντελιβεράδες. Αυτές θα είναι οι πρώτες δουλειές τους. οι παλιοί φίλοι θα ξεχαστούν. Οι γονείς μάλλον θα τους συγχωρέσουν. Η κοινωνία;

 

Φωτογραφίες
13.12 003
13.12 047