Στις 10 Οκτωβρίου του 1944 στις 12 τα μεσάνυχτα με εντολή του Χίτλερ 800 παιδιά τσιγγάνικης καταγωγής, ηλικίας από 8 – 18 χρόνων, θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Τόσα χρόνια μετά οι τσιγγάνοι της Ευρώπης ζουν μικρούς και μεγάλους διωγμούς τους οποίους και θα παρουσιάσουν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 11.40 το βράδυ.
Οι δημοσιογράφοι των «Πρωταγωνιστών» στην προσπάθεια τους να κατανοήσουν τις συνήθειες των σκηνιτών αλλά και για να καταγράψουν τα προβλήματα τους, πέρασαν μια εβδομάδα στο νέο καταυλισμό που δημιούργησαν πρόσφατα στο Σοφό Ασπροπύργου 150 οικογένειες τσιγγάνων.

Γυναίκες και άντρες του καταυλισμού αφηγούνται στην κάμερα των «Πρωταγωνιστών» πως ζουν κυνηγημένοι εδώ και μια εικοσαετία από την μια περιοχή του Ασπροπύργου στην άλλη. Η τελευταία εκδίωξη τους έγινε στις αρχές Αυγούστου όταν η δημοτική αστυνομία του Δήμου Ασπροπύργου μαζί με μπουλντόζες ισοπέδωσαν τον καταυλισμό τους στη θέση Ψάρι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο Ασπροπύργου όπου φοιτούν αποκλειστικά παιδιά τσιγγάνων και συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και με τον διευθυντή του Αλέξη Κουτρουβέλη ο οποίος μαζί με άλλους τρεις νεαρούς δασκάλους προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να μάθει γράμματα στα παιδιά των Ρομά.

Περισσότερα
Φωτογραφίες
photo-0402
photo-0060
dsc_9607