Οι κάμερες της εκπομπές ήταν παρούσες στα επεισόδια που συνέβησαν το Σαββάτο 9 Μαΐου 2009, όταν «αγανακτισμένοι πολίτες» – κυρίως μέλη της Χρυσής Αυγής – με ελληνικές σημαίες και ασπίδες με κέλτικους σταυρούς επιχείρησαν να εισβάλουν στο παλαιό Εφετείο. «Αφήστε μας να φύγουμε για την ωραία Ευρώπη», φώναζαν οι «πολιορκούμενοι». «Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα», απαντούσαν οι «πολιορκητές».

Οι «Πρωταγωνιστές» πέρασαν δυο 24ωρα στους οκτώ ορόφους του παλιού ξενοδοχείου και κατέγραψαν τη ζωή των «ενοίκων» του που μαγειρεύουν, κουρεύονται, προσεύχονται ανάμεσα σε αποτσίγαρα, σάπια στρώματα, σπασμένα έπιπλα, χωρίς φως και νερό.

Η εκπομπή συνάντησε δυο Έλληνες που ασπάστηκαν τον μουσουλμανισμό:

  • Τη Μαρία που γεννήθηκε στον Πειραιά, βαπτίσθηκε χριστιανή, παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά, χώρισε και μετά ξαναπαντρεύτηκε τον Μοχάμετ Αλί και αποφάσισε να φορέσει μαντήλα.
  • Τον Αναστάσιο Πανούση που αφού περιπλανήθηκε στο Άγιο Όρος έχοντας ζήσει μια έντονη ζωή με πολλές νεανικές «αμαρτίες», αποφάσισε να γίνει μουσουλμάνος και να αλλάξει το όνομα του σε Άνας (που σημαίνει φίλος). Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε με τους 2 έλληνες μουσουλμάνους για τον έρωτα, τις απαγορεύσεις, το ρατσισμό και τις κοινές αξίες που έχει η ορθοδοξία με τον μουσουλμανισμό.

600 μετανάστες λοιπόν, στριμωγμένοι στους 8 ορόφους ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου 90 βήματα από την Ομόνοια. Και από έξω οι περαστικοί να κρατάνε την μύτη τους, να κουνάνε το κεφάλι τους και κάποιοι να πετάνε πέτρες.

Όλο το δράμα της Ευρώπης στην οδό Σωκράτους.

«Η κόλαση είναι οι άλλοι» έλεγε ο Σαρτρ.

Η μισή ώρα που κράτησε η επίθεση ήταν αρκετή για να μεταμορφωθούν οι φοβισμένοι μετανάστες, σε εξεγερμένους διαδηλωτές. Το ένστικτο της επιβίωσης.

Ναι! Πριν γίνει Εφετείο αυτό το κτίριο που σήμερα στεγάζει 600 μετανάστες, ήταν ένα ξενοδοχείο με το γαλλικό όνομα Αμπασαντέρ.

Δείτε λοιπόν πως εξελίσσεται η ιστορία. Πριν από μισό αιώνα μπαινόβγαιναν εδώ Αιγιπτιώτες επιχειρηματίες και γαλλομαθείς διπλωμάτες. Και τώρα μπαινοβγαίνουν λαθρομετανάστες. Από την Αίγυπτο και την πάλαι ποτέ γαλλική αποικία της Αλγερίας. Σαν κάποιος φαρσέρ να έχει πάρει μια τεράστια κουτάλα και να ανακατεύει τον κόσμο μας.

Περισσότερα
Φωτογραφίες
Παλιό Εφετείο
Παλιό Εφετείο
Παλιό Εφετείο
Παλιό Εφετείο
Παλιό Εφετείο