Το Κέντρο βρεφών «Μητέρα»

Ο Θεός – έχει γράψει κάποιος – δεν μπορεί να είναι παντού γι’ αυτό έπλασε τη μάνα.

Απόψε θα σας πάμε σ’ ένα τόπο που ούτε ο Θεός, ούτε η Μάνα τον επισκέπτονται συχνά. Δεν είναι μακριά. Μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Όροφος 2ος. Θάλαμος τελειομήνων.
Εδώ ο Παυλίτος, 4 μήνες περιμένει τη μητέρα του. Τον γέννησε και εξαφανίσθηκε.

Το ίδιο και ο Μητσάρας, ο γόης του θαλάμου. Πέντε μήνες και ούτε μία μητρική αγκαλιά.

Δίπλα τους η Γαλανομάτα γεννήθηκε από μια μάνα που έπινε ηρωίνη. Τρέμει και κλαίει συνεχώς μήπως και της χορηγήσουν λίγα υποκατάστατα.

Ο Υπναράς, έχει σύνδρομο Ντάουν. Ο μπαμπάς του δεν τον ήθελε και η μητέρα του συμφώνησε – με δυσκολία, αλλά συμφώνησε – να τον εγκαταλείψουν.

Οι «Πρωταγωνιστές» παρουσιάζουν τις περιπέτειες των βρεφών που μεγαλώνουν στο μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας, εγκαταλελειμμένα ή αφημένα προσωρινά από τους γονείς τους.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομιλεί με δύο γυναίκες που «πρωταγωνιστούν» σε δύο χαρακτηριστικές υποθέσεις εγκατάλειψης.

– Την Πηγή, μια ανήλικη μητέρα από ένα χωριό της Πελοποννήσου, που επισκέπτεται και ταΐζει καθημερινά το μωρό της το οποίο αναγκαστικά έχει αφήσει στο μαιευτήριο καθότι οι γονείς της αρνούνται να την δεχτούν πίσω με το παιδί της.

– Και την Ειρήνη που πριν λίγα χρόνια άφησε στο Αλεξάνδρα την κόρη της καθότι τόσο αυτή αλλά και ο πατέρας του παιδιού, ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και η Κοινωνική Υπηρεσία εκτίμησε ότι δεν θα μπορούσαν να φροντίσουν το μωρό.

Το προσωπικό του Αλεξάνδρα αφηγείται στην κάμερα τις ιστορίες και άλλων μωρών που εγκαταλείφτηκαν στο μαιευτήριο. Ανάμεσα τους και η ιστορία ενός αγοριού που γεννήθηκε με μια μικρή δυσμορφία στο πρόσωπο και οι γονείς του το εγκατέλειψαν λέγοντας στους γιατρούς «εγχειρίστε το, να δούμε πως θα γίνει και μετά θα αποφασίσουμε αν θα το πάρουμε».

Η εκπομπή παρακολουθεί την πορεία των «εγκαταλελειμμένων» παιδιών τα περισσότερα εκ των οποίων καταλήγουν σε ιδρύματα ή στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα. Ανάμεσα τους και «ο τυχερός Κάρολος» που γεννήθηκε από ευρωπαία μητέρα και αφρικανό πατέρα και σήμερα μεγαλώνει ευτυχισμένος με την Εύη και τον Φίλιππο Παπαγεωργίου.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης στελέχη από τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Αλεξάνδρα αλλά και του Κέντρου Βρεφών Μητέρα.

Περισσότερα
Φωτογραφίες
DSC00998
P1050735
P1050758
P1050762
P1050764
P1050826
P1050959
P1060024
βρεφοδόχος, συλλογή βούλας παπαιωάννου (μουσείο μπενάκη)
συλλογή βούλας παπαϊωάννου (μουσείο μπενάκη)