«Αν χάσω αυτή τη μάχη, θα χάσω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Έχω καρκίνο στους πνεύμονες. Ακούστε κάποιον που κάπνιζε για πολλά χρόνια. Αν δεν καπνίζετε, μην το αρχίσετε. Αν ήδη καπνίζετε, κόφτε το. Μη βγείτε κι εσείς χαμένοι!».
Αυτά έλεγε η πρώτη αντικαπνιστική καμπάνια του Χόλιγουντ το 1968! Βγήκε όμως με 33 χρόνια καθυστέρηση. Ήδη απ’ το 1935 το άγαλμα της Ελευθερίας έπαιρνε μια τζούρα από τα αμερικανικά τσιγάρα «Kool»!

Μια μεγάλη συζήτηση για το τσιγάρο θα ανοίξουν οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, την Τρίτη 5 Μαΐου, στις 11.30 το βράδυ, δύο μήνες δηλαδή πριν την εφαρμογή και στην Ελλάδα της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος.
Είναι λιγότερα βλαβερά τα λάιτ τσιγάρα; Βοηθάει ένα τσιγάρο στη διαύγεια του πνεύματος; Τα παιδιά καπνίζουν για να μεγαλώσουν ή γιατί μιμούνται τους γονείς τους; Το καλοκαίρι δεν θα καπνίζουμε στα μπαρ; Γιατί ο Λούκι Λουκ πέταξε το τσιγάρο του το 1983; Και όλη η κουλτούρα του καπνού που γέννησε λογοτέχνες, μουσικούς και ανέδειξε πολιτικούς τελειώνει; Τι θα ήταν η Ρίτα Χέιγουορθ και η Όντρεϊ Χέμπορν χωρίς το τσιγάρο τους; Ο Φρόυντ και ο Τσόρτσιλ χωρίς το πούρο τους;

Σε αυτά κι άλλα ερωτήματα απαντούν:
Μια παρέα παιδιών που συνάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο στέκι τους στο Ψυχικό. Μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, μεταξύ 14 και 17 ετών, επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά του καπνίσματος και ανέλυσαν τη σχέση τους με το τσιγάρο.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη που έκοψε για πολλοστή φορά το κάπνισμα αλλά παραδέχτηκε ότι «έχουν γραφθεί καταπληκτικά τραγούδια για το τσιγάρο κι αυτό πάντα ήταν μια συντροφιά. Ένα δηλητήριο όμως, μια συντροφιά θανατηφόρα».
Η Ρίκα Βαγιάννη καπνίστρια φανατική, μητέρα ενός γιου 3 ετών, δήλωσε «φανατική αντικαπνίστρια, παγιδευμένη στο σώμα μιας εθισμένης καπνομανούς».
Η συγγραφέας Μαρία Μήτσορα που ξεκίνησε να αγοράζει πακέτο στα 37 της χρόνια, δεν ταυτίζει το τσιγάρο με την έμπνευση, απολαμβάνει όμως την τελευταία ρουφηξιά στο κρεβάτι της πριν κοιμηθεί.
Ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης του γνωστού μπαρ «Booze» στην Κολοκοτρώνη, καπνίζει 6 πακέτα την ημέρα και δηλώνει ότι το μαγαζί του θα είναι υπεράνω νόμου και απαγόρευσης.
Ο Νίκος Παπαδάκης, 29 ετών που νοσηλεύτηκε στο «Γεννηματάς», ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγχειρίστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα 2009. Έπαιζε μπάσκετ, κάθε βράδυ ντραμς και κάπνιζε 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα.
Ο Θάνος Καπαγιαννίδης, 46 ετών που νοσηλεύτηκε στον Άγιο Σάββα μιλά για τα δυο χρόνια που ζει με τον επιθετικό καρκίνο. Κάπνιζε 3 πακέτα την ημέρα. Παραδέχεται ότι θα έπρεπε να είχε κόψει το κάπνισμα λόγω και του βεβαρυμμένου οικογενειακού του ιστορικού.
Μιλούν επίσης οι γιατροί Άννα Ευφραιμίδου, δ/ντρια Ογκολογικού Τμήματος «Αγίου Σάββα» και Βλάσης Πυργάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Περισσότερα
Φωτογραφίες
Ελευθερία Αρβανιτάκη
Ρίκα Βαγιάννη
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Βλάσης Πυργάκης, καρδιολόγος
P1060876
P1060933
Θάνος Καπαγιαννίδης