Search
Close this search box.

Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στο Αιγαίο για να καταγράψουν όλες εκείνες τις «πληγές» των θαλασσών μας.

Καθηγητές, ερευνητές, ψαράδες, μάγειρες και νησιώτες αποκαλύπτουν όλα αυτά που προσπαθούμε να κρύψουμε κάτω από το «χαλί».

Tι ποσοστό των ψαριών που πιάνουμε στο Αιγαίο έχουν μικροπλαστικά στο στομάχι τους;
Οι ερευνήτριες του Εργαστηρίου Μικροπλαστικής Ρύπανσης του «Αρχιπελάγους» δείχνουν real time τι κρύβουν τα στομάχια των ψαριών.

Ψαράδες των Λειψών, των Φούρνων Ικαρίας και της Σάμου αποκαλύπτουν τα προβλήματα που προκαλεί η υπεραλίευση αλλά και η συνεχής σάρωση των βυθών από μεγάλα αλιευτικά σκάφη.

Στο ερευνητικό σκάφος “Aegean Explorer” γνωρίζουμε τον καπετάνιο και Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπελάγους», Θοδωρή Τσιμπίδη. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε τα μυστικά του βυθού και των κοραλλιών με την βοήθεια του ROV (της ρομποτικής κινηματογραφικής μηχανής του «Αρχιπελάγους») και του Βασίλη Γεροβασιλείου, επ. καθηγητή Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μελετητή των μαύρων κοραλλιών του Αιγαίου.

Με με την Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του «Αρχιπελάγους», ακούμε τους ήχους των δελφινιών και των φυσητήρων του Αιγαίου!

Γνωρίζουμε την Αμάντα από την Ισπανία, ερωτική μετανάστρια στην Ελλάδα και κηπουρό των δασών της θάλασσας που επαναφυτεύει Ποσειδωνίες. Αλλά και τους μαθητές που έρχονται από όλον τον κόσμο στους Λειψούς για να φοιτήσουν στο Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας!

Ανακαλύπτουμε στην Σάμο τον αλιευτικό τουρισμό μέσα από την ιστορία της Νάνσυ και του Γιάννη που για 15 χρόνια ήταν ψαράδες και με τον Πέτρο Παρθένη, ιδρυτή του κινήματος “WeSwim”, συζητάμε γιατί είναι σημαντικό να κολυμπάμε 365 μέρες το χρόνο.

 

Δείτε αποσπάσματα της εκπομπής: 

 

Η Αμάντα μας εξηγεί πως "δίνει ζωή" στα κατεστραμένα θαλάσσια λιβάδια.
Απαγόρευση ψαρέματος για έναν μήνα. Αυτό ζητούν κάποιοι ψαράδες όπως ο Μιχάλης Μανουσάκης για να μην αδειάσει και άλλο το Αιγαίο μας.
Τρώνε πλαστικά τα ψάρια στο Αιγαίο. Η Μυσίνη από το εργαστήριο Μικροπλαστικής Ρύπανσης του «Αρχιπελάγους» έχει όλες τις απαντήσεις.
Έχουμε φυσητήρες στις ελληνικές θάλασσες;
Η Αναστασία Μήλιου, μας συστήνει τα θηλαστικά του Αιγαίου.
Καρέκλες, ξαπλώστρες, πλακάκια, νηπτήρες αυτά είναι μερικά από τα όσα έχει δει ο Πέτρος Παρθένης στο βυθό των θαλασσσών που κολυμπάει.
Πόσοι παραθαλάσσιοι δήμοι στο Αιγαίο έχουν βιολογικό καθαρισμό;

Είπαμε

Τώρα να προσέξουμε το μπλε που ξεθωριάζει. Είμαστε στο σημείο που δεν αρκεί οι λίγοι να κάνουν πολλά. Για να σωθούν οι θάλασσες, πρέπει οι πολλοί να κάνουμε τα λίγα που μας αναλογούν.

Μας είπαν

Στην επόμενη πενταετία -να σου βάλω ένα χρονικό όριο - δύσκολα θα τρως ψάρι. Πολύ δύσκολα.

error: