Search
Close this search box.

Μεγαλοβδόμαδο στις Κυκλάδες!

 

Οι «Πρωταγωνιστές» ταξιδεύουν στην Άνδρο για να συναντήσουν τους τέσσερεις μοναχούς της Μονής Παναχράντου, του αρχαιότερου μοναστηριού στο Αιγαίο. Χίλια χρόνια βαστούν τα θεμέλιά του, 516 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Γειτονεύει μόνο με τις γερακοφωλιές!

 

Οι ιστορίες για το μοναστήρι Παναχράντου πολλές. «Το μοναστήρι των μουσικών» λένε! Και ένας γέροντας 90 χρονών, ο Ευδόκιμος, που κάθε μέρα, κάθε πρωί, μαγειρεύει. Και παντού η διαπεραστική ματιά του πατέρα Αέτιου που σκαρφαλώνει με τον Σταύρο Θεοδωράκη στις σπηλιές του Γερακώνα, εκεί που ασκήτευαν μοναχοί μέχρι την δεκαετία του ’40.

 

Σήμερα η πόρτα της Μονής δεν κλείνει ποτέ, γιατί όπως λέει ο 90χρονος Γέροντάς της, «δεν είμαστε ούτε ΔΕΗ, ούτε σουβλατζίδικο για να έχουμε ωράριο».

 

Δείτε αποσπάσματα της εκπομπής: 

Οι πέτρινες φάτνες στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού της Παναχράντου, αποκαλούνται από τους ντόπιους «Γερακώνες». Εδώ πια, φωλιάζει μόνο ο Πετρίτης, το υπερηχητικό γεράκι που μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 390 χιλιόμετρα την ώρα! Δεκαετίες πριν οι σπηλιές εδώ αποτελούσαν καταφύγιο για ερημίτες μοναχούς. Όπως και για τους κατοίκους της Χώρας και της Μεσαριάς τα χρόνια των επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών.
Το μαγεργιό είναι, στην Παναχράντου, ο γήινος πόλος του κοινοβίου. Και ενώ στο Καθολικό, στον ναό, οι Ακολουθίες της ημέρας και της νύχτας, επιβάλλουν ευλάβεια και μυστηριακή κατάνυξη, στο μαγεργιό όλα είναι σαν να σου χαμογελούν. Λες και η ζωή επιζητά ένα αντιστάθμισμα στο απόκοσμο του ναού και των προσευχών.
Ο πατέρας Αέτιος μιλά για τις επισκέψεις του Τζίμη Πανούση στην Μονή Παναχράντου. «Δεν ήταν αιρετικός. Ήταν χαρισματικός» λέει.
Οι ιστορίες για το μοναστήρι της Παναχράντου, πολλές. «Το μοναστήρι» λένε «των μουσικών». Και παντού η διαπεραστική ματιά του πατέρα Αέτιου. «Αέτιος», όπως ο στρατηγός που νίκησε τον Αττίλα.
Πώς αντιμετωπίζουν οι ντίβες της Λάρισας: Μαριέττα Βίτσου, Βίκυ Νάσιου και Άννα-Μαρία Παϊτά το φλερτ των ανδρών και τι λένε για τους έρωτες της νύχτας;
Ποια ήταν η πιο δύσκολη νύχτα που πέρασε η Κατερίνα Στανίση πάνω στην πίστα και τι λέει για το φορτηγό που «εισέβαλλε» σε μαγαζί για χάρη της;
Ο «νόμος» της κονσομασιόν και οι χρυσές δεκαετίες της νυχτερινής διασκέδασης περιγράφονται από τους πρωταγωνιστές που έζησαν την αίγλη των μπουζουκιών με τα σπασμένα πιάτα και τον «λουλουδοπόλεμο».
«Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά -αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717- είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«O ΟΣΕ ήταν ένα πάρα πολύ βολικό ''μαγαζί'' για να ''στήνονται'' εργολαβίες από διάφορους για έργα, τα οποία ήταν υπερκοστολογημένα, για έργα τα οποία δεν ολοκληρώνονταν» παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπαμε

Υπάρχει κάτι ξεχωριστό σε τούτη τη μονή. Λείπει εκείνη η επιγραφή που ορίζει ποιες ώρες και με ποια ενδυμασία επιτρέπεται η είσοδος στους προσκυνητές και τους επισκέπτες. Ο γέροντας θέλει συνεχώς την πόρτα ανοιχτή!

Μας είπαν

Δεν κλείνουμε ποτέ σε κανέναν. Όποιος και να έρθει, αν πεινάει θα φάει. Αν διψάει, θα πιει νερό. Αν κουράστηκε, τον ξεκουράζουμε. Έτσι είναι η ζωή.

error: