Ένα νησί, μια συμμορία, μια φυλακή, ένα μεγάλο μυστικό (Χίος A’ μέρος)

Είπαμε

Δεκάδες συλλήψεις, 24 προφυλακίσεις, οι 14 ανήλικοι. Τρείς στους 10 εφήβους έχουν μία τουλάχιστον επαφή με τις ουσίες θα σου πουν οι ειδικοί. Αριθμοί που δεν φυλακίζονται αλλά απλώνονται παντού στην κοινωνία.

Μας είπαν

Τις πρώτες μέρες τα παιδιά δεν είχαν καταλάβει τι θα συμβεί. Όταν βγήκαν οι αποφάσεις των προφυλακίσεων, τότε καταλάβανε όλοι, ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περιμένανε. Θα πάνε φυλακή δηλαδή, και θα τιμωρηθούνε γι’ αυτά που κάνανε.

Ένα νησί, μια συμμορία, μια φυλακή, ένα μεγάλο μυστικό (Β’ μέρος)

Είπαμε

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η φυλακή δεν είναι η κατάληξη για τους ανήλικους παραβάτες. Εδώ όμως από τις 63 εταιρίες προστασίας ανηλίκων που προβλέπει ο νόμος, λειτουργούν μόνο οι 7. Σαν να λέμε δηλαδή ότι από τους 10 ανήλικους παραβάτες οι 8 θα καταλήξουν στη φυλακή επειδή μερικοί νόμοι μένουν μόνο στα χαρτιά.

Μας είπαν

Από κάπου αλλού νιώθανε ανασφάλεια και μπαίναν σ’ αυτή την ομάδα, για να νιώσουν ότι κάτι κάνουν κι αυτοί ξέρω γω, ή ότι μετράνε σε κάτι ας πούμε.

Δημήτρης Μητροπάνος

Είπαμε

Χωρίς εσένα, πιο μεγάλη η εθνική μας μοναξιά.

Μας είπαν

Και αυτά τα χέρια του Μητροπάνου που άνοιγαν στη στροφή του ζεϊμπέκικου, χωρούσαν όλο τον κόσμο.

Το πραγματικό debate της οικονομίας

Είπαμε

Ανεξαρτήτως λοιπόν ποιος θα κερδίσει στις εκλογές. Λεφτά υπάρχουν; Τουλάχιστον για ένα δύο μήνες μέχρι να υπάρξουν οι επόμενες ρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους δανειστές μας;

Μας είπαν

Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε έναν καπετάνιο ο οποίος κοιμόταν στην καμπίνα, αντί να κοιτάει μπροστά που ερχόταν το παγόβουνο. Και ευτυχώς άλλαξε η κυβέρνηση και άλλαξε και η ρότα.

Ποια είναι η Χρυσή Αυγή;

Είπαμε

Η φτώχεια δεν σε κάνει Χρυσαυγίτη.

Μας είπαν

Αυτοί που κυνηγάνε τους μετανάστες που είναι Ισλάμ, επωφελούνται από την τακτική των μαχητικών ισλαμικών κινημάτων που είναι η κοινωνική διάσταση.

Τρεις φίλοι, τρία κόμματα

Είπαμε

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που επισκέφθηκε τη χώρα μας τις μέρες της κρίσης, έγραψε στο Vanity Fair ένα τεράστιο κομμάτι και άρχιζε περίπου έτσι. Γνώρισα τον τόπο, όπου κανένας δε μου είπε καλό λόγο για κανέναν.

Μας είπαν

Ο κάθε λαός έχει τους αρχηγούς που του αντιστοιχούν.

Άγιον Όρος – 7 ιστορίες

Είπαμε

Αν με ρωτάς για το Θεό, δεν ξέρω ν’ απαντήσω, γιατί δεν έτυχε ποτέ, στους ουρανούς να ζήσω.

Μας είπαν

Αυτό το Περιβόλι διάλεξε η Παναγία απ’ τον Υιό της. Aπ’ όλα τα μέρη του κόσμου διάλεξε αυτό το Περιβόλι για να ασκούνε οι μοναχοί τα καθήκοντά τους χωρίς πειρασμούς.

Μήπως φταίει ο Ζορμπάς;

Είπαμε

Πώς γκρεμίζεται το στερεότυπο του ανέμελου Ζορμπά που πίνει, φιλοσοφεί και χορεύει;

Μας είπαν

Πάντα υπάρχει ένας Έλληνας που δουλεύει κι ας μην φαίνεται. Έλληνες που κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν πάρει την ψυχή του Οδυσσέα.

Κρητικές μαντινάδες

Είπαμε

Μη ρωτάτε γιατί απέφυγα όλα τα άλλα τα πικρά που μας περιτριγυρίζουν, γιατί θα αρχίσω πάλι τις μαντινάδες.

Μας είπαν

Όπως υπάρχουν και ερωτήσεις χωρίς απάντηση, η μαντινάδα γεννάται. Δεν παραγγέλλεται είναι έκφραση ψυχής.

Μια γενιά ζητά εξηγήσεις

Είπαμε

Ότι και να έχει συμβεί όμως όποιος και να έφταιξε αυτή είναι η εποχή μας. Καλή ή κακή, ωραία ή άσχημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε. Τούτη είναι η εποχή μας, ο αγέρας που αναπνέμε, η λάσπη που μας δόθηκε, το ψωμί, η φωτιά, το πνεύμα! Ας δεχτούμε παλικαρίσια την ανάγκη, ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη.

Μας είπαν

Να φτιάξουμε τη γειτονιά μας, να ψήσουμε και άλλους να φτιάξουν τις δικές τους γειτονιές και αν όλοι φτιάξουμε τις γειτονιές μας, θα φτιαχτεί η πόλη. Αν συμφωνήσουμε ότι πρέπει να φτιάξουμε όλες τις πόλεις, πολύ εύκολα θα φτιαχτεί και η χώρα.