Search
Close this search box.

Πριν 14 χρόνια οι «Πρωταγωνιστές» έκαναν ένα αφιέρωμα στα νεανικά τροχαία. Φέτος επιστρέφουν «στον τόπο του εγκλήματος» και αναρωτιούνται γιατί μετά από μια δεκαετία η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα περισσότερα νεανικά τροχαία από τις χώρες της «παλιάς Ευρώπης». 

 

Συνολικά περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2023 στους δρόμους μας, ενώ περίπου άλλοι τόσοι ζουν με μόνιμη αναπηρία. Στις γνωστές αιτίες (χωρίς κράνος, χωρίς ζώνες, αλκοόλ και υψηλές ταχύτητες) έχει προστεθεί η επιδημία χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς.

 

  • «Δεν φόραγα ζώνη, πετάχτηκα από το παρμπρίζ και χτύπησα με τον αυχένα στο πεζοδρόμιο».
  • «Έκανε προσπέραση πάνω στη στροφή και έπεσε πάνω μου. Κρατούσε το κινητό της και έβγαζε φωτογραφίες τη Σπιναλόγκα».
  • «Αν δεν φορούσα κράνος μπορεί να μη μιλούσαμε τώρα».
  • «Πέρασε στο αντίθετο ρεύμα… ακρωτηριαστήκαμε και οι δύο».

 

Είναι μερικές από τις μαρτυρίες που κατέγραψαν οι «Πρωταγωνιστές».

 

Παράλληλα, η εκπομπή προβάλει την ανάγκη για την δωρεά οργάνων μιας και επίσης είμαστε από τις τελευταίες χώρες σε μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων. Ειδικά γι’ αυτό θέμα μιλάνε οι γονείς και ο αδελφός του 22χρονου Αντώνη -που δεν φορούσε κράνος και σκοτώθηκε με τη μηχανή του κοντά στο σπίτι του- οι οποίοι δώρισαν 5 ζωτικά του όργανα, δίνοντας ζωή σε πέντε άλλους ανθρώπους.

 

Στον Σταύρο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων μιλούν:

 

  • H Φωτεινή που έχασε το αριστερό της πόδι όταν μία οδηγός, με το κινητό στο χέρι, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω στη μηχανή που επέβαινε.
  • Ο Άρης που πάντα έτρεχε με την μηχανή αλλά και το αυτοκίνητο και τελικά τράκαρε με 50 χιλιόμετρα πηγαίνοντας να συναντήσει την κόρη του.
  • Η Κατερίνα που ακρωτηριάστηκε -ενώ ο φίλος της και οδηγός της μηχανής σκοτώθηκε- όταν ένα αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα έπεσε πάνω τους.
  • Πέντε παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Ανάπηρων, που «ξεγέλασαν τον θάνατο» στα σοβαρά τροχαία που είχαν.
  • Ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης, που πέρασε άλλον έναν δραματικό Δεκέμβρη προσπαθώντας να σώσει παιδιά που οδηγούσαν χωρίς κράνος ή χωρίς ζώνη.

 

Στην εκπομπή συμμετέχουν 24 μαθητές του 1ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, που παρακολούθησαν το Σεμινάριο Ασφαλούς Οδήγησης του Θανάση Χούντρα και στο τέλος της παρουσίασης κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα άλλαζαν στην οδική τους συμπεριφορά.

Πώς είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και τι λέει ο υποβρύχιος καταστροφέας που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή;
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που έχει θέσει μια γυναίκα καταδρομέας - αλεξιπτωτίστρια; Τι απαντάει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;
Οι γονείς του 22χρονου Αντώνη -που δεν φορούσε κράνος και σκοτώθηκε με τη μηχανή του κοντά στο σπίτι του- μιλούν για τη στιγμή που τους ενημέρωσαν πως ο γιός τους είχε σοβαρό ατύχημα, αλλά και για τη στιγμή που πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.
Η Φωτεινή περιγράφει τη μέρα που έχασε για πάντα το πόδι της, όταν ένα όχημα -του οποίου η οδηγός φωτογράφιζε την Σπιναλόγκα ενώ οδηγούσε- μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω στην μηχανή που επέβαινε η Φωτεινή.

Είπαμε

Μήπως λοιπόν πρέπει, αντί να χαραμίζουμε ώρες για ανούσιες γνώσεις, να εντάξουμε την οδική ασφάλεια στα σχολικά προγράμματα; Μήπως έτσι μειώσουμε στο χάρτη το στίγμα μιας σύγχρονης εθνικής τραγωδίας;

Μας είπαν

Aν φορούσε το κράνος του, ίσως και να ζούσε το παιδί μου. Να φοράνε όλοι το κράνος τους ακόμα και δίπλα από το σπίτι τους, γιατί εμείς δίπλα από το σπίτι μας χάσαμε το παιδί μας.

error: