Search
Close this search box.

Οι «Πρωταγωνιστές» στα προαύλια και στις πλατείες που ματώνουν. Εκεί που οι χαρές απέχουν ελάχιστα από τα δράματα. Εκεί που τα μικρά τραύματα, μπορούν να γίνουν μεγάλες πληγές. Τι φταίει για την έξαρση της εφηβικής βίας; Πόσο φταίνε οι γονείς, πόσο οι καθηγητές και πόσο το ίντερνετ;

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά παιδιά που παρά την βία που δέχθηκαν από συνομηλίκους τους, αντί να γίνουν φοβισμένα ή εκδικητικά, έγιναν γενναία και ώριμα.

 

  • Την 16χρονη Δάφνη που την έδειραν αλλά και την έκλεψαν κορίτσια της ηλικίας της: «Το κινητό, δεν μου το πήραν, γιατί τα δικά τους ήταν καλύτερα».
  • Τον 16χρονο Διονύση που οι συμμαθητές του, τον έδεσαν με σχοινί μέσα στην τάξη του: «Δεν έπαψα να χαμογελάω στο σχολείο μου και αυτό εξόργιζε αυτούς που μου επιτέθηκαν».
  • Τον 17χρονο Παναγιώτη που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από έναν «νταή» συμμαθητή του: «Πιστεύω ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι γονείς του. Δεν τον έχουν μάθει να σέβεται ούτε τις καθηγήτριες του».
  • Τον 14χρονο Άρη που συνεχώς πέφτει θύμα μπούλινγκ εξαιτίας των κιλών του, συνέπεια θεραπειών που κάνει: «Κάποια παιδιά νομίζουν ότι είναι τέλεια και πειράζουν τα παιδιά που έχουν παραπάνω κιλά ή είναι κοντά». 

 

Στους «Πρωταγωνιστές» μιλούν μεταξύ άλλων:

 

  • Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Έφη Λαμπροπούλου: «Στην κοινωνία μας υπάρχει υπερπροστατευτισμός της νέας γενιάς. Τα ‘’βλαστάρια’’ μας δεν έχουν ευθύνη, ούτε εμείς έχουμε ευθύνη για τα ‘’βλαστάρια’’ μας, δηλαδή κανένας δεν έχει ευθύνη».
  • Η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Γεωργία Πατρωνούδη: «Έχουν σκληρύνει οι επιθέσεις των ανηλίκων. Πλέον στις επιθέσεις τους χρησιμοποιούν μαχαίρια και σιδερογροθιές και έχουν κατέβει πολύ τα ηλικιακά όρια».
  • Η εθελόντρια διαμεσολαβήτρια Ευγενία Σαρίδου: «Όταν στέλνουμε τα παιδιά στον δάσκαλο ή τον διευθυντή είναι σαν να παίρνουμε την ευθύνη από πάνω τους. Η διαμεσολάβηση όμως τους φέρνει αντιμέτωπους με τις πράξεις τους και βγαίνουν πιο δυνατά παιδιά».

 

Στην εκπομπή συμμετέχει η Ομάδα Διαμεσολάβησης των μαθητών του 4ου Λυκείου Αλίμου καθώς και οι μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου της Κάρμεν Ρουγγέρη.

 

Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή: 

Πώς είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και τι λέει ο υποβρύχιος καταστροφέας που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή;
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που έχει θέσει μια γυναίκα καταδρομέας - αλεξιπτωτίστρια; Τι απαντάει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;
Η Δάφνη έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από κορίτσια της ηλικίας της, τα οποία της πήραν και τα χρήματά της. Ο Διονύσης φοβήθηκε για την ζωή του, όταν οι συμμαθητές του τού πέρασαν ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό. Ακούστε τις ιστορίες τους.
Ο Παναγιώτης ξυλοκοπήθηκε από τον «νταή» του σχολείου του. Την ίδια ώρα, η εγκληματολόγος, Έφη Λαμπροπούλου, εξηγεί τι συμβαίνει στη χώρα μας με τις ποινές των ανηλίκων.

Είπαμε

Οι ηλικίες των παιδιών που τσαμπουκαλεύονται και χτυπούν πέφτουν συνεχώς. Δεκατριάχρονα που οι μπουνιές τους σκληραίνουν πριν πήξει το μυαλό τους. Πρότυπα συνήθως έχουν μεγαλύτερους συμμαθητές, που τους βλέπουν να ασκούν βία και να μένουν ατιμώρητοι.

Μας είπαν

Τα βλαστάρια μας δεν έχουν ευθύνη και εμείς δεν έχουμε ευθύνη για τα βλαστάρια μας. Δηλαδή κανένας δεν έχει ευθύνη!

error: