Skip to content

Τα βράχια της Ελλάδας κρύβουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό.

 

Έναν θησαυρό ζωτικότητας, ευεξίας, ψυχικής ισορροπίας — αλλά και οικονομικής προοπτικής. Η Κάλυμνος αναδεικνύεται πια ως ένας από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς στον πλανήτη. Συγκεκριμένα είναι ανάμεσα στους top 5 sport climbing προορισμούς παγκοσμίως και ο Νο1 στη Μεσόγειο. 

 

Οι Πρωταγωνιστές ταξίδεψαν στα αναρριχητικά πεδία της Καλύμνου αλλά και στον Καραθώνα του Ναυπλίου, καταγράφοντας την εντυπωσιακή προσπάθεια των ανθρώπων που ανεβαίνουν — κυριολεκτικά — ψηλά.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομιλεί με τον Άρη Θεοδωρόπουλο, πρωτεργάτη της ελληνικής αναρρίχησης και δημιουργό των περισσότερων από 5.000 διαδρομών στην Κάλυμνο. Σήμερα, με τη δράση Rebolt Kalymnos, μαζί με Έλληνες και ξένους αναρριχητές, ανανεώνει τα βύσματα και διασφαλίζει ότι το νησί παραμένει ασφαλές για όλους.

 

Η κάμερα καταγράφει μοναδικές ιστορίες από την κοινότητα της Καλύμνου:

  • Ο Νιλς, Ελβετός που περνά πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο νησί.
  • Η Ελεό από την Πολωνία, ψηφιακή νομάς, δικηγόρος που εργάζεται για τον ΟΗΕ.
  • Ο Αντονέλο, 75 ετών, με σοβαρά προβλήματα όρασης αλλά ανεξάντλητο πάθος για τα βράχια.
  • Ο Γενς, διαχειριστής ενός από τα μεγαλύτερα αναρριχητικά site στην Ευρώπη.
  • Η Κάρσον και ο Ντάριεν, που ταξίδεψαν από τη Βόρεια Καρολίνα για να «ακουμπήσουν τον ουρανό» της Καλύμνου.

    Τι ψάχνουν στα ύψη που δεν βρίσκουν στη γη;

 

Πόσο ασφαλές είναι να σκαρφαλώνεις 40 – 50 μέτρα κάθετου βράχου;

 

Το να ανακαλύπτεις μια ρωγμή στον βράχο για να κρατηθείς, πόση αυτοπεποίθηση σου προσθέτει;

 

Και γιατί τελικά για κάποιους ανθρώπους, το να ανεβαίνουν είναι ο τρόπος για να ισορροπούν;

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συζητά ακόμη με:

  • Κρίστιαν Παπαχρυσάνθου, δημιουργό του αναρριχητικού χώρου MONO στη λεωφόρο Μεσογείων.
  • Γιώργο Πυρπασόπουλο, ηθοποιό που βρίσκει στην αναρρίχηση έναν άλλο διαλογισμό.
  • Αγγελική και Ευθυμία, πρωταθλήτριες και εγγονές του θρυλικού Γιώργου Μιχαηλίδη, του Έλληνα που κατέκτησε το Μάττερχορν των Άλπεων και από τις τέσσερις κόψεις.
  • Στέλιο Γρίβα, τον «Ινδιάνο» της παραλίας του Ζούμπερι, που ξεπέρασε τους εθισμούς του και βάζει πλέον και αναρριχητικούς στόχους.
  • Κωνσταντίνα Αλεξανδρίδου, ακτιβίστρια που διεκδικεί ουσιαστική προσβασιμότητα για όλους τους ανάπηρους αθλητές.
  • Μαρία Γλυνάτση, μεγαλωμένη σε χωριό της Καλύμνου στο οποίο οι βράχοι ήταν η αυλή της.

 

Οι πιο κάθετες ιστορίες του καλοκαιριού, στο αποχαιρετιστήριο επεισόδιο των Πρωταγωνιστών!

Πώς είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και τι λέει ο υποβρύχιος καταστροφέας που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή;
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που έχει θέσει μια γυναίκα καταδρομέας - αλεξιπτωτίστρια; Τι απαντάει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;

Είπαμε

Τούτος εδώ ο τόπος ταξιδεύει στην ιστορία πάντα μαζί με ένα προσωνύμιο. Για δεκαετίες ήταν το νησί των σφουγγαράδων. Και τώρα είναι το νησί των αναρριχητών. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, φτάνουν στην Κάλυμνο όχι για την θάλασσα της αλλά για τα βράχια της. Αυτούς τους άγονους όγκους που οι παλιοί τους θεωρούσαν κατάρα. Να όμως που σήμερα στις μικρές ρωγμές αυτών των βράχων στερεώνουν τις προσπάθειες τους να αγγίξουν τον ουρανό, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Και δεν είναι μόνο η Κάλυμνος. Οι Πρωταγωνιστές κατέγραψαν αυτούς που δαμάζουν τον ίλιγγο και στο Ναύπλιο πάνω από τη φημισμένη παραλία του Καραθώνα.

Μας είπαν

Γνώρισα αναρριχητές εκεί και άρχισα να πηγαίνω μαζί τους. Οπότε άρχισα μετά να κάνω όλο και πιο δύσκολα, όλο και πιο δύσκολα πράγματα. Γιατί δεν δεν ικανοποιούμαι με το απλό περπάτημα. Ήθελα τα βράχια, ήθελα τον πιο δύσκολο δρόμο. Αυτό μου άρεσε. Έχουμε κάνει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, έναν σύλλογο και προσπαθούμε δεχόμενοι κάποιες μικρές δωρεές από αναρριχητές ή πουλώντας αυτά τα μπλουζάκια να αγοράζουμε βύσματα και με εθελοντική εργασία κάνουμε αυτή τη δουλειά ώστε να διατηρήσουμε την Κάλυμνο όσο το δυνατόν ασφαλής.

error: