Οι μαύρες πόρνες της Ευρυπίδου

Είπαμε

Πρέπει να δυσκολέψουμε με κάθε τρόπο τη ζωή αυτών που εμπορεύονται ανθρώπους. Πρέπει να προστατεύσουμε όσα κορίτσια θέλουν να εγκαταλείψουν τους δρόμους.

Μας είπαν

Ο μέσος πελάτης θεωρεί ότι αυτές είναι θύματα που δεν θα αντιδράσουν και δεν θα αντισταθούν. Άλλοι τις κοιτάν σαν ένα μίασμα για την κοινωνία. Εγώ βλέπω γυναίκες που είναι πάρα πολύ δυνατές, που είναι θύματα αλλά είναι και δυνατές.

Είναι όλοι αυτοί Έλληνες;

Είπαμε

Μήπως τελικά χωρίζουμε αυθαίρετα τον κόσμο μας; Μήπως από την μια μεριά βάζουμε απλώς αυτούς που θέλουμε και από την άλλη όλους αυτούς που δεν θέλουμε;

Μας είπαν

Πριν να έρθω, δεν ήξερα τίποτε για την Ελλάδα. Κάποιοι συγγενείς μου είχαν καταφέρει να περάσουν στην Ευρώπη και μας είχαν πει ότι στην Ευρώπη έχουνε παντού νερό. Ταξίδεψα σχεδόν 6 μήνες για να έρθω.

Η κρυμμένη πολιτεία της Θήβας

Είπαμε

Η επίσκεψη του δημοσιογράφου, τους χαροποιεί. Αλλά οι κανόνες θα ισχύσουν και γι’ αυτόν. Πλύσιμο και κάλυψη του κεφαλιού με ένα μαντήλι. Η δύναμη και η δικαιοσύνη του Θεού.

Μας είπαν

Οι άλλοι δεν τα ΄χουν καλά με τους ξένους. Κατάλαβες. Μια χαρά τα χουμε εμείς.

Τα μυστικά του Έβρου

Είπαμε

Αφρικανοί λοιπόν, ασιάτες, άραβες… Οι περισσότεροι με ένα όνειρο. Τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Μας είπαν

Δεν είμαι μετανοιωμένος. Η πείνα κάνει τους ανθρώπους ικανούς για τα πάντα. Ήμουν πραγματικά σε κακή κατάσταση. Πεινούσα. Είπα θα περάσω μερικούς απέναντι, πολλοί Τούρκοι το κάνουν.

Φαρμακονήσι

Οι άνθρωποι που ψάχνουν τον δρόμο για την Ευρώπη. Γιατί να τους λες μετανάστες ή πρόσφυγες; Οι άνθρωποι που αφήνουν πίσω τους πατρίδες, περιουσίες, συγγενείς και φεύγουν εντυπωσιασμένοι για τη γη της Επαγγελίας, από όσα έχουν ακούσει ή έχουν δει στην τηλεόραση. Διασχίζουν βουνά, ερήμους, ποτάμια, πέφτουν σε θάλασσες χωρίς να ξέρουν να κολυμπούν. Η έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, τη Φαρμάκο όπως λένε οι ψαράδες, ξεκίνησε με αυτές τις θύμησες. Τότε που βρίσκαμε ρούχα σκισμένα και προμήθειες πεταμένες στις όχθες του ποταμού. Έπρεπε για μέρες να παραφυλάς τις καλαμιές, τρώγοντας ψωμί, μέχρι να βρεις την ευκαιρία να περάσεις το σύνορο. Έτσι έγινε και τον Γενάρη στη Σμύρνη. Άλλος περίμενε μήνες, άλλος εβδομάδες. Μέχρι που την Κυριακή, 19 του μήνα, τους ανακοίνωσαν ότι ήρθε η σειρά τους να μπουν στη βάρκα. Το βράδυ, αργά, που θα φύγει ο στρατός απ’ τις ακτές. Όπως οι γιατροί έχουν τον όρκο του Ιπποκράτη, ο μετανάστης έχει τον δικό του όρκο. «Πρέπει να τα καταφέρω». Αυτός ο όρκος είναι η πραγματική του πατρίδα από εδώ και πέρα. Πρέπει να τα καταφέρει. Όχι μόνο διότι από εκείνον περιμένουν κάτι οι δικοί του πίσω στην πατρίδα, εκείνος πρέπει να τα καταφέρει προπαντός για να μην γυρίσει στην πατρίδα του αποτυχημένος, έχει γράψει ένας φίλος δημοσιογράφος, ο Γκαζμέντ Καπλάνι. Τους θυμάμαι, λοιπόν, το ξημέρωμα στις γραμμές του τρένου στον Έβρο. 100 άνθρωποι κάθε πρωί να περιμένουν στωικά τους αστυνομικούς, να τους συλλάβουν. Κανείς δεν αντιστεκόταν, βέβαια. Τους πηγαίνανε στα κέντρα κράτησης, αφού τους παίρνανε πρώτα τα κορδόνια των παπουτσιών, για να μην αυτοκτονήσουν. Την χρονιά πριν μπει ο φράχτης στον Έβρο, περνούσαν κάθε μέρα απ’ τα χερσαία σύνορα 150 άνθρωποι κι απ’ το Αιγαίο 2-3 μόνο την ημέρα. Κι από πέρσι, που ο Έβρος σφραγίστηκε πια, 30 άνθρωποι κάθε μέρα ρίχνονται στη θάλασσα κυνηγώντας τα φώτα των ελληνικών νησιών.

Είπαμε

Οι άνθρωποι, λοιπόν, δεν θα πάψουν να μεταναστεύουν, επειδή στον Έβρο και στην Ισπανία υψώσαμε τοίχοι.

Μας είπαν

Πριν από 5 μήνες πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και περιμέναμε να φύγουμε για την Ελλάδα. Παντού υπάρχουν διακινητές. Και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Είναι σαν μία αλυσίδα.